Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, că „ar fi păcat” ca interceptările realizate de serviciile de informaţii să nu fie folosite în cazul unor infracţiuni de omor sau alte fapte grave.
Ministrul Justiției afirmă că în anumite situații, interceptările făcute de serviciile de informații ar trebui să fie folosite în procesele penale.
„Rolul serviciilor de informaţii este unul aparte şi serviciile de informaţii nu fac anchete penale, nu desfăşoară anchete penale. În anumite situaţii, în care din cauza unui mandat de siguranţă naţională se surprind anumite infracţiuni, de regulă grave, putem să ne imaginăm că este vorba de omoruri sau de alte fapte de o asemenea gravitate. În astfel de situaţii, acele înregistrări, din punctul meu de vedere, ar fi păcat să nu fie folosite în procesul penal. Şi din punctul ăsta de vedere, eu consider că o modificare legislativă asemenea celei promovate şi care există acum la Senat sau altă modificare care ar viza Codul de procedură penală ar putea reglementa foarte bine acest aspect. Important este să avem în vedere ceea ce a spus Curtea Constituţională: să existe o procedură de contestare a acelor probe, să poată fi verificată legalitatea lor”, a spus Stelian Ion la Antena3.
De asemenea, ministrul mai afirmă că fiecare instituţie trebuie să îşi respecte rolul pe care îl deține în stat.
Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat că nu consideră oprtunp creșterea vârstei de pensionare în cazul mangistraților subliniind faptul că se vor găsi soluții astfel încât oamenii să fie încurajați să rămână în sistem.
Stelian Ion declara în urmă cu aproximativ o săptămână că va propune creștere vârstei de pensionare pentru magistrați, care în prezent este de 48 de ani. Însă un comunicat oficial emis joi, 7 ianuarie, arată că ministrul și-a schimbat părerea.
„În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraţilor, am ajuns la concluzia că nu este oportună creşterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată”, potrivit sursei citate.